Близо 15 километра е опашката от чакащи автобуси, камиони и леки

...
Близо 15 километра е опашката от чакащи автобуси, камиони и леки
Коментари Харесай

15 км опашка от чакащи за Гърция на "Кулата"

Близо 15 километра е опашката от чакащи рейсове, камиони и леки коли на граничния пункт „ Кулата-Промахон “, заяви БНР, базирайки се на информация от Гранична полиция. 

Причината за извънредно натовареното движение  е затварянето на всички останали гранични пунктове за прекосяване на туристи от 1 юли. Гърция не пропуща леки коли и рейсове и на границата си със Северна Македония, което значи, че целият трафик от Европа се насочва през " Кулата ". През последните три часа колоната от чакащи камиони, леки коли и рейсове е стигнала до разклона за Петрич и продължава да пораства. Нашите гранични екипи работят с цялостен потенциал, само че прекосяването се затруднява от инспекцията на документите, изисквани от гръцките управляващи, допълват от Гранична полиция.

От 1 юли за вход в Гърция наложително се изисква QR код, данните за който се подават онлайн на https://travel.gov.gr/#/ най-късно до 48 часа преди пътуването, след което кодът се получава на имейл. Туристите биват проверявани за този код изборно на границата, на част от тях се вършат и проби за ковид. По данни на чиновници от гранична полиция и пътуващи, не престават да бъдат тествани главно сърби.

Междувременно към 14:00 ч. продължава свободният достъп на туристи през Граничен контролно-пропусквателен пункт " Маказа ", само че не е ясно докога. Местната власт в област Еврос, както и хотелиерите се обърнаха към гръцкия министър председател Кириякос Мицотакис.

" Настояваме за незабавна интервенция. Граничните пунктове в Еврос за туристи от балканските страни са най-прекия път за достъп до област Тракия и в случай че останат затворени се нарушава ритъмът на туристическия сезон ", показват те. Въпросът доближи до Народното събрание в южната ни съседка, където предизвика остра реакция на опозицията. Според гръцките медии, евентуално реакцията на локалната власт в Еврос остави отворен граничен пункт „ Маказа “, откъдето и през днешния ден прекосяваха леки коли с туристи и микробуси. Влизаше се даже с QR код за вход през " Кулата ". 

Днес се очакват първите резултати от над 4500 PCR теста на чужденци, направени през вчерашния ден на всички гранични пунктове на Гърция. Летищата на островите се обслужват от екипи на военни лекари, които вземат изборно тест за ковид от идващите. Говорителят на държавното управление Стелиос Пецас заяви, че при висок % на туристи с вирус ще се вземат изключителни ограничения и не изключи да се спре достъпът на пътуващи от някои страни.

Пътна полиция у нас напомня, че според разпореждане на Министерството на превоза е закрепен броят на пасажерите в една кола, според от местата в автомобила. В общоприет (до 7-местен) автомобил имат право да пътуват не повече от трима пасажера и водача.
 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР